CARA NAK BUAT ROSE EXTRACT OIL HOMEMADE UNTUK KEGUNAAN SENDIRI


Hari ni cikgu nak share cara buat extract oil rose... sebenarnya ada banyak cara nak extract minyak ros ni... so hari ni saya share satu cara yg saya buat selama ini untuk hasilkan rose oil untuk kegunaan sendiri.

Saya guna kaedah solvent extraction (rendaman je) tanpa menggunakan api atau pemanasan.

Bahan & radas: Solvent extract oil (botol berlabel A), carrier oil (botol B). Extract tong 5 litres, kelopak bunga ros (sebaiknya 1kg atau setengah kilo)

cara buat:
HARI PERTAMA : masukkan
rose petals ke dalam extract tong. Pastikan semuanya bersih. Masukkan 500ml extract oil A dan siram dengan EO A tadi. Kaedahnya kena berselang selang siram dengan masukkan kelopak bunga. Supaya semua kelopak kena extract oil tersebut. Dah siap tutup rapat2. Dan goncangkan perlahan2.

HARI KEDUA:
Buka tong ekstrak ros semalam dan masukkan carrier oil B perlahan2 tuang. Dan kacau dengan senduk kayu. Sebaiknya guna senduk kayu yang baru khas untuk kacau ekstrak ros sahaja.

Biarkan rendaman sekurang kurangnya selama 6 hari dan baru boleh diambil minyaknya. Rose oil yang diperolehi boleh dicampur ke dalam minyak urut, minyak kelapa dara, carrot oil dan apa2 jenis carrier oil untuk disapukan pada kulit.

Precaution: rose oil yang diekstrak tak boleh direct sapu pada kulit sebab concentration yang tinggi akan menyebabkan iritasi kulit.


bahan dan radas yang disebutkan di atas boleh la beli di link bawah:

SOLVENT OIL A

CARRIER OIL B

JAR 5 LITRES


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

POKOK BUNGA ROS / MAWAR DI KUALA LUMPUR UNTUK DIJUAL ID ENGLISH ROSE

CARA BUAT ROSE OIL