Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2018

NAK KERJA? TAK NAK KERJA? SEDIKIT UNTUK DIRENUNGKAN...

BERCAKAP PASAL KERJA...
.
Cgu just teringat dulu about 10 yrs ago..ketika cgu lepas habis study kat univ dan cgu tak letak pun dalam mind bahawa akan dapat call untuk tawaran kerja. Padhal dah sah2 sebagai penerima biasiswa akan automatik diserap kerja.

So apa cgu buat, balik dari univ duk kat umah 4 hari, cgu apply kerja McDonalds..iye keje McD je....umah kat kelantan tapi apply keje kat kl. Masa tu tgh muda dan tengah bersemangat, tak pike lain cuma nak belajar bagaimana berniaga daripada McD! haaa...gtew..sebab cgu tgk macamana McD ni boleh berjaya...serata alam ada mekdi nih...

Cgu yg call, cgu yg naik bas pegi kl, tumpang tido umah auntie Martini Marzuki dan usaha juga camana supaya dapat lah keje ni. Padahal gaji pun tak tahu berapa dia nak bagi.
Sebelum interview cgu study la latar belakang mekdi nih, sape board manager, cgu hafal nama sebenar company tu, Golden Arches apa menu yg dia jual bla bla...Time interview, dia x pandang pun sijil2 cgu ada, dia just tengok SIJIL MENDAKI…

HIKMAH DAUN SIDR BIDARA

Imej
Bila sebut daun bidara :
"Daun tu yg tanam kat kubur ya?"
"Orang buat mandi mayat"
.
Selalu sangat. Sini cgu kupaskan sedikit. Pada zaman dulu, sabun2 mungkin sukar diperolehi.
.
Hebatnya kerana daun bidara ianya mempunyai antiseptik semulajadi yang bagus untuk kulit bermasalah , ph alkali yang tinggi yang sangat baik untuk tubuh, dan yang paling menariknya ianya mempunyai kelebihan di dalam merawat dan mencegah masalah gangguan sihir, saka dan santau.
.
Penggunaan daun bidara bukan merupakan kepercayaan tradisi sebaliknya sunah Nabi s.a.w. sendiri.
Ummu ‘Athiyyah Rodhiyallohu ‘Anha berkata:

Nabi Shollallohu Alaihi Wa sallam pernah menemui kami sedangkan kami kala itu tengah memandikan puterinya (Zainab), lalu Beliau bersabda: ‘Mandikanlah dia tiga, lima, (atau tujuh) kali, atau lebih dari itu. Jika kalian memandang perlu, maka pergunakan air dan daun bidara. (Ummu ‘Athiyyah berkata, ‘Dengan ganjil?’ Beliau bersabda, ‘Ya.’) dan buatlah di akhir mandinya itu tumbuh…

CARA MENJAGA TANAMAN BUNGA ROS

Imej
Hi, bila free nanti cikgu akan share kan cara menjaga tanaman ros ye


RUPANYA INILAH PUNCANYA KENAPA GURU RAMAI JADI GILA, KEMURUNGAN DAN STRESS...

Imej
APA KATA ANDA CIKGU-CIKGU SEMUA?

KAWALAN KOSMETIK DI MALAYSIA

Imej
Masih keliru dengan sistem kawalan kosmetik yang digunakan di negara kita? Mari kita baca dan fahami bersama. ;)
 Kawalan Kosmetik Di Malaysia.

Produk kosmetik ditakrifkan sebagai ‘bahan atau persediaan untuk digunakan pada bahagian luaran tubuh badan manusia dan berfungsi untuk membersih, mewangi, memperbaiki, mengubah penampilan atau mencantikkan, menghilangkan bau badan atau memelihara dan menjaga dalam keadaan yang baik’.

Produk kosmetik adalah dikawal di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984. Syarikat yang ingin memasarkan produk kosmetik di Malaysia perlu mematuhi keperluan Garis Panduan Kawalan Produk Kosmetik. Sesuatu produk kosmetik perlu dinotifikasikan terlebih dahulu dengan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (KKM) sebelum dikilang, diimport, diedarkan atau dijual di Malaysia.
Sistem notifikasi kosmetik di Malaysia telah dilaksanakan sejak 1 Januari 2008. Ini adalah selaras dengan sistem harmonisasi regulasi kosmet…